Beste bezoeker!

Welkom op de Nederlandse pagina van het SPRINT project. Hier zullen updates en andere informatie geplaatst worden over het onderzoek dat specifiek in Noord-Groningen en Noord-Friesland wordt uitgevoerd. Wageningen Universiteit in samenwerking met het Radboud UMC voeren de werkzaamheden in Noord Nederland uit, samen met plaatstelijke (vee/dieren)artsen.

 

!Deelnemers gezocht! - Radboud Universiteit 

Voor het onderzoek naar de kinetiek van bestrijdingsmiddelen worden vrijwilligers gezocht. Als vrijwilliger in ons onderzoek word je blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen via een drankje en op de huid, binnen de Acceptable Daily Intake (ADI) - de veilige dagelijkse innamegrens zoals vastgesteld door toonaangevende gezondheidsorganisaties. We zullen vervolgens de uitscheiding van deze stoffen in urine en ontlasting onderzoeken, evenals de reactie van het bloed. Dit om een beter begrip te krijgen van hoe ons lichaam deze stoffen verwerkt en elimineert. 

Wil jij bijdragen aan de vooruitgang van wetenschappelijk onderzoek en het begrip vergroten van van hoe bestrijdingsmiddelen worden gemetaboliseerd en uitgescheiden door het menselijk lichaam? Doe dan mee!

 • Deelname aan de studie duurt 2 (werk)weken - Tussen mei en augustus 2024
 • Tijdens de studie nemen we 1 dag meermaals bloed af (via een infuus) en verzamelen proefpersonen zelf hun urine (de eerste 24 uur alles, de rest van de week alleen ochtendurine, en alle ontlasting tijdens deze week)
  • 2x een maandag aanwezig op de Radboud Universiteit van de ochtend (~08.30) tot de avond (~18.30/19u)
  • 2x een dinsdag terugkomen in de ochtend (tussen 08:00 en 12:00, in overleg) voor een enkele bloedafname 
  • de rest van de week vangen ze thuis hun ochtendurine + alle ontlasting op
                                                                                        

Vrijwilligers_RU.png

 • Op de maandagen worden de proefpersonen 1x oraal blootgesteld en 1x dermaal blootgesteld aan een dosis glyfosaat onder de ADI
 • Tijdens de studie volgen de proefpersonen een biologisch dieet
 • Er is een vergoeding voor de reiskosten en een 150eu VVV-bon
 • De opgevangen ochtendurine en ontlasting kan worden ingeleverd in Nijmegen of Wageningen.


Enthousiast geworden? Mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. met je naam en contactgegevens*. 

*SPRINT werkt volgens de AVG om ervoor te zorgen dat het risico dat iemand in de gegevens wordt geïdentificeerd verwaarloosbaar is. Wij slaan geen gegevens op buiten de Europese Economische Ruimte die geen gelijkwaardig sterke gegevensbeschermingsnormen hebben. Deelnemers aan de SPRINT-studie zullen gedetailleerde informatie ontvangen over hoe hun persoonsgegevens door pseudonimisering zullen worden beschermd. 


!Deelnemers gezocht! - GESLOTEN er zijn voldoende deelnemers

Wageningen Universiteit doet onderzoek naar de verspreiding en het effect van pesticiden op mens, dier en milieu. Hiervoor zijn wij opzoek naar enthousiaste deelnemers die in Wageningen wonen. Eet jij veel biologisch? Of juist niet zo heel veel? En ben je beschikbaar begin januari? Dan zoeken we jou


Je ontvang 25 euro (vvv bon) voor een volledige deelname en hiervoor vragen wij de volgende monsters: 24h voedsel monster en een 36h urine monster.


Elke deelnemer ontvangt zijn/haar individuele resultaten. Voor het onderzoek zullen gegevens worden geanonimiseerd.


Enthousiast geworden? Mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. met je naam, adres en telefoonnummer*. 

*SPRINT werkt volgens de AVG om ervoor te zorgen dat het risico dat iemand in de gegevens wordt geïdentificeerd verwaarloosbaar is. Wij slaan geen gegevens op buiten de Europese Economische Ruimte die geen gelijkwaardig sterke gegevensbeschermingsnormen hebben. Deelnemers aan de SPRINT-studie zullen gedetailleerde informatie ontvangen over hoe hun persoonsgegevens door pseudonimisering zullen worden beschermd. 

Wij zoeken deelnemers in Wageningen en Omgeving!

Deelnemers gezocht wageningen 


 Kort over het SPRINT project:  

In de landbouw worden gewasbeschermingsmiddelen toegepast voor een hoge opbrengst en het voorkomen van ziekten. Sommige gewasbeschermingsmiddelen zouden schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Dit onderzoek is gericht op gezondheid van agrariërs, omwonenden en consumenten. Er is op dit moment weinig bekend over de blootstelling van deze groepen aan gewasbeschermingsmiddelen. In dit project worden deze gegevens verzameld en wordt nagegaan of de gevonden blootstelling kan leiden tot nadelige effecten op mens en milieu. Dit onderzoek draagt daarmee bij aan de verduurzaming van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de agrarische sector. 

Dit onderzoek is opgezet door de Wageningen Universiteit (WUR) en wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van het Radboudumc. Voor dit onderzoek zijn 792 deelnemers uit verschillende landen nodig. In Noord-Nederland zullen naar verwachting 72 personen meedoen (Boeren, buren en consumenten).

Nieuwschierig geworden of interesse bij te dragen aan het SPRINT project? Meer informatie over het project vindt u door te klikken op de uitnodiging of de brochure. Voor vragen staan wij ook altijd open, deze kunnen gesteld worden door te mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. (let op: deelnemen aan de veldcampagne als agrariër kan niet meer omdat dit onderdeel in 2021 is afgerond)

 

 uitnodiging  Dutch leaflet
 Uitnodiging voor deelnemers (boeren, buren, consumenten) Noord Groningen en Noord Friesland     Algemene informatie

 

Het veldwerk team 2021 bestaat uit de volgende mensen

 

 dr. Paula Harkespaula Case Studie leider en eind verantwoordelijk voor alle logistiek rondom het veldwerk. Betrokken bij het rekruteren van de deelnemers (boeren, buren en consumenten) en het onderhouden van alle contacten. Verantwoordelijk voor menselijke en dierlijke sampling.   dr. Esperanza Huerta01 Lwanga Case Studie leider, contactpersoon voor boeren en als veldwerk expert betrokken bij het bemonsteren van regenwormen.

 

       
 Noa Tabak, BscNoa Als student-assistent betrokken bij het recruteren van deelnemers en de bemonstering van dieren en mensen tijdens de veldcampagne en alle logistiek die daarbij komt kijken.  

Vera Felix da Silva, Msc01 Vera

Coördinator van het SPRINT project en tijdens het veldwerk verantwoordelijk voor alle aquatische matrices (vissen, macro-invertebraten, sediment, en waterbemonstering) 
         
 Dennis Knuth, Mscdennis SPRINT Ph.D. student, betrokken en verantwoordelijk voor de bodembemonstering tijdens de veldcampagne en zal later de bodem monsters verwerken en analyseren.    Rima Osman, Mscrima Technicus, algemene ondersteuning tijdens veldwerk. Vooral betrokken bij de bemonstering van water en macro-invertebraten en het nemen van bodemmonsters.

 Erin Henry, Msc01 Henry

SPRINT Ph.D. student en met haar eigen team verantwoordelijk voor vliegende en kruipende insecten bemonsteringen op de verschillende boerderijen.